Jan van Loon vertelt over zijn loopbaan en PASS

In mijn leven heeft sport een centrale plek. In mijn jonge jaren speel ik veel op straat en doen we allerlei sporten en op 11 jarige leeftijd richt ik een voetbalteam op en organiseer een onderlinge competitie tussen teams in de wijk. Met alles erop en eraan: reglementen, scheidsrechters, doelen mét netten, eigen tenues. Als 15 jarige lees ik alles over sport fysiek, techniek en tactiek en noteer alle trainingen die ik zelf onderga in een boekje. Het CIOS in Sittard volgt en op 17 jarige leeftijd organiseer ik mijn eerste trainerscursus en voetbalkamp bij mijn plaatselijke voetbalclub “De Valk” in Valkenswaard.

Zelf voetbal ik in het eerste en train door de week bij jong Fortuna Sittard en ga op 18 jarige leeftijd stage lopen bij Guus Hiddink, trainer jong PSV. Foppe de Haan is mijn docent voetbal UEFA-A. Ik blijf zelf voetballen, maar het trainen en coachen neemt steeds meer de overhand. Ik ben dag en nacht bij PSV en heb veel trainingsuren gemaakt.

Toen ik de stap naar bondstrainer KNVB afdeling Zeeland maakte ben ik opgeleid als docent trainersopleidingen en dat er nog meer voetbalkampen volgden. Later blijkt die formule zo succesvol dat deze in het hele land is doorgevoerd. De stap naar KNVB regio Rotterdam/Gouda is een feit en daar ontwikkel ik samen met Jan Reurings de eerste opleiding “Technisch jeugdcoördinator”. Weer een verhuizing en dit keer naar KNVB Zeist volgt en daar ben ik assistent bondstrainer, coördinator voetbalontwikkeling en mede verantwoordelijk voor het Masterplan Jeugdvoetbal.

Het volgende station is Hoofd Opleiding Willem II en ook daar was de combinatie van opleiden van spelers en trainers en de positieve beïnvloeding van de regio een speerpunt. Via een korte trainerscursus voor vrijwillig kader van onze partnerclubs en het samenbrengen van de meest talentvolle jeugdspelers zorgt voor een zorgvuldig ontwikkel en selectieproces en Willem II wordt twee keer genomineerd als “Beste Opleiding van Nederland”. Na 10 seizoen volgde opnieuw een stap naar de KNVB en de eerst landelijke opleiding Hoofd Opleiding Pro is een feit. In die periode ontwikkelt de inhoud van de programma’s voor nationale jeugdselecties voor jongens én meisjes en de inhoud van de trainersopleidingen explosief. Samenwerking tussen KNVB afdelingen in het land wordt gestimuleerd en mijn opleiding Leergang directeur betaald voetbal helpt daarbij.

Samen met Andries Jonker aak ik de stap naar Arsenal FC in Londen. Dat is bijzonder omdat ik daar opnieuw kan kijken naar mijn visie op opleiden en dat heeft me veel gebracht. De opleiding “Coaching Across Cultures” helpt me daarbij. Mijn interesse in het handelen van andere mensen in andere culturen is ondersteund met Action Type en Deep Motivational Drivers. Een unieke inkijk in de bewegingsvoorkeuren van jonge mensen en een mogelijkheid om naar mijn manier van coachen en opleiden te kijken. Bij Arsenal FC word ik na twee seizoen benoemd als Head of Coaching en ga spelers en trainers individueel begeleiden. Aansluitend volgt VfL Wolfsburg waar ik assistent trainer ben van het eerste team, de spelers die vanuit jong VfL Wolfsburg meetrainen begeleid en de tegenstanders analyseer. Een mooie ervaring in een nieuwe cultuur op het hoogste niveau in Duitsland. Mijn verblijf in Wolfsburg is helaas van korte duur en aansluitend ondersteun ik hoofd opleidingen en trainers in USA en Australië door ter plekke op het veld de scholing aan te bieden.

Vanaf 2018 word ik Head of Coaching bij de jeugdopleiding van FC Utrecht. Ik ga een visie ontwikkelen op talentontwikkeling van spelers en coaches bij FC Utrecht én de regio. Dat slaat aan en al snel volgt de opleiding voor Hoofd Opleidingen van de partnerclubs en het

opleiden van trainers binnen de club. FC Utrecht wil de band met de regio verstevigen. De FC Utrecht Experience wordt opgericht met voetbalkampen, voetbalclinics, voetbalschool én trainersopleidingen. Coaching on the job blijkt het best te werken en elke coach van FC Utrecht wordt partnerclub coach en er is een directe lijn met de voetbaltrainers van de partnerclubs. De PASS opleidingen blijken goed aan te sluiten bij de behoefte van de partnerclubs en na een zorgvuldig ontwikkeltraject worden FC Utrecht trainers opgeleid als docent. De FC Utrecht trainers hebben hierdoor een extra middel om de voetbalvisie van FC Utrecht uit te rollen naar de trainers bij de partnerclubs.

Ook deze werkwijze krijgt landelijke opvolging bij andere BVO’s en hun partnerclubs. Nu ben ik part-time Head of Coaching bij de FC Utrecht academie, part-time docent KNVB UEFA-C Youth voor trainers van partnerclubs van FC Utrecht én leercoach HO-pro voor Hoofden Opleiding van BVO’s. Daarnaast heb ik mijn eigen coachingsburo opgericht. Deze combinatie maakt dat ik veel verschillende inzichten en vaardigheden kan ontwikkelen op gebied van coach the coach.

Ik vind het een mooie uitdaging om de PASS opleidingen verder te verspreiden binnen Nederland én internationaal. Ook het verdiepen van de PASS opleidingen vraagt aandacht in het ontwikkelen van programma’s en inhouden. Door mijn ervaring als trainer/coach, hoofdopleiding, head of coaching, docent en landelijk coördinator voetbalontwikkeling en mijn niet aflatende drang om me te blijven ontwikkelen wil ik mijn steentje bijdragen aan het succes van deze beweging.